SOLADERM

NB-UVB gyógylámpák

Pikkelysömör

Pszoriázis esetén a hámsejtek érési folyamata felgyorsul, körülbelül felére rövidül. Ezáltal az adott felületen viasz-szerű pikkelyképződéssel járó, nagymértékű elszarusodás következik be, alatta pedig foltokban begyullad a bőr. Egyike az életminőséget leginkább rontó bőrbetegségeknek.
A betegségben a hazai népesség 1,5-2%-a érintett, a skandináv államokban ez az arány eléri a 8%-ot.  Az első tünetek általában 20-30 éves kor között jelennek meg, de gyermekeknél is előfordulhatnak.
A pikkelysömörre való hajlam genetikailag örökölhető, de olyanoknál sem kizárt, akiknél nincs családi halmozódás. A pikkelysömört kiválthatja stressz, allergia is, illetve feltételeznek autoimmun kórfolyamatot is a hátterében.  Leggyakrabban a végtagok, azon belül is a könyök és a térd környéke érintett. Előfordul, hogy a hajas fejbőrön izoláltan jelentkezik a probléma, ez hasonlít a korpásodáshoz, de valójában nem az. Ritkábban a kórfolyamat az izületekre is ráhúzódik, fájdalmas duzzanatot okoz a térden, valamint a kéz és láb kisüzeleteiben. A pikkelysömör kezelésére alkalmaznak helyi szteroidokat, kátránytartalmú készítményeket, újabban bizonyos A- és D-vitamin származékokat. Régebben ismert kezelési módszer az UVA fény kombinálása szájon át adott fényérzékenyítő szerekkel (psoralenek -PUVA), a legújabb hatásos kezelési módszer pedig az NB-UVB terápia.
Számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy a széles spektrumú UVB terápiához képest a szűk spektrumú UVB kezelés megnövekedett haté-konysággal bír, ugyanakkor csökken a mellékhatások előfordulási gyakorisága és hosszabbak a tünetmentes periódusok. Több  vizsgálat alapján az NB UVB kezelés megegyező hatékonyságot mutat a PUVA terápiával, ugyanakkor kevésbé komplikált és nem kívánatos tünetek is ritkábban jelentkeznek.