SOLADERM

NB-UVB gyógylámpák

Ekcéma

Az ekcéma erős viszketéssel, bőrszárazsággal, a bőr kivörösödésével (súlyos esetben sebesedéssel és felülfertőződéssel) járó, allergiás jellegű nem fertőző bőrbetegség.
Lényegét tekintve immunológiai hátterű kórkép, ún. I. típusú allergiás reakció, amit a betegségben szenvedők vérében megnövekedett ellenanyag-szint (IgE) mérésével lehet igazolni. A reakciót kiváltó antigének származhatnak a bőrfelületet érintő anyagoktól (külső allergének) és a táplálékkal, vagy egyéb úton a szervezetbe kerülő, ún. belső allergénektől is. Az ekcéma genetikai eredetű betegség, öröklődése azonban több tényezőtől függ (multifaktoriális), azaz a genetikai tényezőkön kívül a környezeti hatásoknak van nagy szerepük a betegség kifejlődésében.
A betegséghez sokszor társul más allergiás rendellenesség is, mint például a szénanátha (allergiás rhinitis), kontakt allergia vagy az asztma. Az atópiás bőrgyulladás lényege az elhúzódó, fel-fellángoló bőrgyulladás, a bőr védőfunkciójának zavara, mely bőrszárazsághoz, valamint étel- és környezeti allergénekkel szemben kialakuló túlérzékenységi reakcióhoz vezet. Az egész napot végigkísérő, éjszakánként súlyosbodó, alvászavarhoz vezető viszketés minden életkorban jelen van, és jelentősen rontja a beteg életminőségét. Az atópiás bőrgyulladás gyakorisága az elmúlt három évtizedben megduplázódott, illetve megháromszorozódott az iparilag fejlett országokban – a gyermekek 15-30-a felnőttek 2-10%-a érintett. Az összes atópiás dermatitisek 85%-a 5 éves kor előtt kialakul.
Az ekcéma kezelése kiterjed a bőrszárazság csökkentésére (lágyító és hidratáló krémek), a viszketés és a gyulladás csillapítására (antihisztaminok, kortikoszteroidok, lehet külsőleg és belsőleg is), valamint a felismert allergének kiküszöbölésére. Eredményes vizsgálatok folynak a helyileg ható immunszupresszív anyagok használatát illetően (tacrolimus, pimecrolimus hatóanyagú kenőcsök) Az NB-UVB fény helyi immun-moduláló hatásánál fogva csökkenti a tüneteket. Az utóbbi években a nyugat-európai gyakorlat szerint a közepes és súlyos fokú ekcémás bőrtünetek egyik elsőként választandó kezelési módja a szűk spektrumú UVB fény és krónikus esetekben is alternatívát jelenthet a lokális és szisztémás szteroidokkal szemben.